Afgelopen weekend was het weer raak, het waaide hard en langdurig. Kortom, drukte voor menig dakdekker en veel mensen met helaas stormschade aan hun dak met daardoor lekkage of erger.

Veel van de schades die ik tegenkom tijdens dit soort stormen zijn te voorkomen. Hieronder deel ik dan ook 5 korte tips waarmee u stormschade kunt voorkomen of voortijdig kunt signaleren. Later zal ik in een aparte blogpost meer specifiek ingaan op tips voor diverse type daken .

1.     Regelmatig onderhoud aan het dak

Een open deur, en als dakdekker natuurlijk ook preken voor eigen parochie. Veel dakschades komen door geen of achterstallig onderhoud. Zeker na de afgelopen crisisjaren zie ik dat veel daken lang niet onderhouden zijn geweest. Door uw dak met regelmaat op tijd te onderhouden of dit te laten doen vallen veel schades te voorkomen.

2.     Pannendak: Losse of scheve dakpannen

Door regelmatig uw dak visueel te inspecteren kunt u schade door afwaaiende dakpannen voorkomen. Ziet u dat pannen los liggen of scheef zitten plaats deze dan zo snel mogelijk terug. Een scheve of loszittende dakpan kan bij een windstoot gemakkelijk losschieten. Ook kan de druk van de dakpannen er boven er voor zorgen dat er een hele rij dakpannen losschiet. Dakpannen kunt u recht leggen mits deze niet beschadigd zijn en er verder geen schade is aan de pannenlatten. Ga hierbij voorzichtig te werk en ondersteun vooral ook de bovenliggende dakpannen tijdens het rechtzetten.

Wind vaan storm

3.     Daklood: Opstaand en loszittende daklood

Daklood is meestal te vinden op plaatsen waar muur en dakbedekking op elkaar aansluiten. Dit kan zowel bij een plat dak op bijvoorbeeld een aanbouw als bij de afwerking van een schuin pannendak. Ziet u dat het lood op gaat staan of dat dit loszit van het voegwerk? Onderneem dan gelijk actie om erger te voorkomen. Wind kan het lood verder beschadigen en laat bovendien water onder het lood doorwaaien. Laat het liefst een specialist kijken. Wilt u zelf aan de slag? Gebruik dan geen kit maar speciale middelen die hiervoor verkrijgbaar zijn om reparaties uit te voeren. Kit en andere afdichtmiddelen bevatten namelijk componenten die het lood aantasten.

4.     Plat dak: loszittende en opkrullende randen

De meeste schade aan platte daken begint aan de rand van het dak. Werp regelmatig een blik op uw platte dak, en maak deze ook zo nu en dan schoon. Vanaf het dak zelf of hierboven ziet u de randen van de dakbedekking namelijk ook het best. Schade is meestal het eerste zichtbaar bij de rand waar de dakbedekking los kan gaan zitten of om kan gaan krullen, als hier wind onder komt kan dit de dakbedekking lostrekken van het dak. Een goede verspreiding van het dakgrind kan dit helpen voorkomen.

5.     Schoorsteen: metsel en voegwerk

Controleer bij gemetselde schoorstenen regelmatig het metsel en voegwerk visueel op scheuren. Scheuren kunnen namelijk duiden op loszittend metselwerk waardoor bij harde wind stenen of cement los kunnen raken van de schoorsteen. Vaak zal in de schoorsteen ook lood verwerkt zitten bij de aansluiting met het dak, zie daarvoor de tip hierboven.

Samengevat: kijk regelmatig even naar uw dak

Door regelmatig een blik te werpen op uw dak ziet u het snel als er iets afwijkt van de normale situatie en kunt u tijdig actie ondernemen. Controleer het dak vooral na extreem weer, en onderneem direct actie bij de eerste tekenen van schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *