Als dakdekker krijg ik regelmatig vragen van klanten en kennissen, maar ook via deze website en Facebook. Ik wil deze vragen en de antwoorden daarop graag met jullie delen in de rubriek “de dakvraagbaak”. Vandaag mijn eerste blog in  deze nieuwe rubriek,

Onlangs kreeg ik een berichtje van één van jullie over de term bakgoot op mijn website. Was dit geen typefout? En zo nee, wat was het dan? Een hele goede vraag, die ik graag wil beantwoorden in het eerste deel van de dakvraagbaak. Het is geen namelijk typefout, maar een type dakgoot.

Wat is een bakgoot?

Zinken bakgoot in aanbouw

Bakgoot in aanbouw

Een bakgoot heeft van opzij gezien de vorm van een bak (vandaar de naam). Een goot met een platte bodem en rechtopstaande verticale zijkanten. De bevestiging aan de muur is meestal met zinken gootdragers, soms worden hiervoor met name bij monumentale panden ook houten gootklossen gebruikt. Dit is een erg klassiek type goot. Je komt ze vooral in zinken vorm tegen (vroeger ook nog wel eens als houten goot), maar ook exemplaren van pvc en polyester komen voor. Soms bestaat de buitenkant van de bak uit hout of trespa met een binnenkant van EPDM of PVC. Het zichtbare deel bij een bakgoot is de kraal. Het uiteinde van het zink wordt opgerold en dit steekt over het boeideel heen. De uitvoering in zink is wat mij betreft het mooist. Het heeft een mooie uitstraling en deze vorm is ook erg duurzaam. Vandaar dat ik eigenlijk altijd zinken bakgoten aanbeveel.

De mastgoot

De mastgoot is de halfronde tegenhanger. Vroeger werden deze goten gemaakt van hout. Om precies te zijn van gehalveerde uitgeholde boomstammen. Deze stammen werden ook wel masten genoemd. Daar komt de naam van dit type goot vandaan. Mastgoten worden over het algemeen geplaatst met halfronde muurbeugels. Ook deze zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals zink en PVC. Ook een zinken mastgoot is wat mij betreft het mooiste.

Ook een vraag?

Heeft u ook een vraag voor mij? Ik beantwoord hem graag. U kunt uw vraag hieronder via een reactie op dit bericht stellen. Ook kunt u me bereiken via het contactformulier of Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *