Bitumineuze en kunststof dakbedekking kan voor zeer veel daken worden gebruikt. Het is bestendig tegen weersinvloeden, kan grote krachten verdragen, heeft een lange levensduur en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Om die redenen zijn dit de meestgebruikte soorten dakbedekking voor platte daken.
Er zijn verschillende typen dakbedekking waarin de verhouding tussen bitumen en kunststof varieert. Deze dakbedekking kan ook nog eens gecombineerd worden met isolatie, vegetatie en luchtzuiverende materialen.

Bitumen dakbedekking

Deze dakbedekking wordt in eerste instantie aangebracht om regenwater tegen te houden. De toplaag is zwart of in kleur gemineraliseerd en eventueel voorzien van een metalen toplaag zoals koper.
Bitumineuze dakbedekking in de vorm van shingles kan hellende daken die in het oog springen verfraaien. Dakterrassen waarop bitumen dakbedekking ligt kan ik afwerken met allerlei soorten tegels of vlonders die steunen op rubberen tegeldragers. Zo kunt u gewoon over uw dak lopen, zonder schade toe te brengen aan de dakbedekking en uw dak gebruiken als extra buitenruimte.
Uw dakrand kan worden voorzien van daktrim in diverse vormen en kleuren of zinken deklijsten.

Prieel gemineraliseerde dakbedekking

Prieel bedekt met gemineraliseerde bitumineuze dakbedekking

Shingles-groene-leislag

Aanbouw bedekt met shingles met groene leislag

Kunststof dakbedekking

Dakbedekking met een hoog aandeel kunststof heeft een langere levensduur dan de standaard bitumineuze dakbedekking. Ik maak gebruik van Icopal Universal, Resitrix of EPDM van Royal.
EPDM heeft een levensduur van minimaal 40 jaar waarbij het materiaal in de tussentijd nagenoeg niet in kwaliteit achteruitgaat. Dit komt door een aantal sterke eigenschappen zoals:

  • Blijft elastisch bij temperaturen tussen -35° en +120°
  • Rek tot 400%
  • 100% UV- en Ozonbestendigheid
  • Is bestand tegen zure regen
  • Is bestand tegen micro-organische invloeden, wortelvast en rotbestendig
  • Goed bestand tegen belopen tijdens dak werkzaamheden en inspecties

Duurzame daken

Energiebesparing kan onder andere bereikt worden door isolatiemateriaal onder de dakbedekking aan te brengen. Denk hierbij aan het harde EPS (Geëxpandeerd Polystyreen piepschuim) voor bovenop het dak, steenwol, glaswol, PUR/PU (Polyurethaan) of PIR (Polysocyanuraat)
Boven ruimtes die snel heet worden doordat de zon er lang op schijnt, kan lichtgekleurde dakbedekking of vegetatie worden aangebracht. Beide oplossingen zorgen ervoor dat ruimtes minder snel opwarmen waardoor u meer comfort ervaart of airconditioning minder hard hoeft te werken. Daarnaast draagt vegetatie bij aan CO2 reductie (via fotosynthese), luchtzuivering (via mossen die zich voeden met fijnstof), waterberging en bescherming van uw dak tegen UV-straling.