Een prachtig strak uitgevoerd dak. Leien worden al eeuwenlang gebruikt. En dat is niet voor niets. De bijzondere materiaaleigenschappen en schoonheid van een goed uitgevoerd leien dak spreken tot de verbeelding.

Soorten Leien

Natuurleien zijn relatief licht, dun, duurzaam, vorstbestendig, onbrandbaar, rotvrij, ongevoelig voor chemische aantasting en geleiden geen stroom. Natuurleien hebben een zeer lange levensduur van ruim 100 jaar. Daarom zie je ze ook zo vaak op oude gebouwen zoals herenhuizen en kerken. Ze worden gewonnen uit leigroeven verspreid over Europa wat elke soort lei uniek maakt. Elk soort heeft zijn eigen reliëf, randschilfering, kleur en kleurschakeringen. Juist die kenmerken van een typisch natuurproduct maken dat ze zo geliefd zijn.
Door deze kenmerken zijn ze wel vrij kostbaar.

Naast natuurleien bestaan er ook vezelcementleien. Dit is een lei van cement met kunststof vezelfs en een mooi reliëf. Deze zijn minder kostbaar, en geven ook een heel mooi resultaat. Wel zijn deze met een levensduur van 20 tot 30 jaar minder duurzaam.

Dak met vezelcementleien

Leien dakschild en wang bekleed met vezelcementleien

Wilt u ook een leien dak?

Goed leidekken is een vak apart, hiervoor kunt u dan ook niet bij iedereen terecht. Ik heb me als dakdekker na jaren ervaring gespecialiseerd als leidekker
Een goede leidekker beheerst verschillende technieken die vooral op aansluitpunten zoals kilgoten en hoekkeeper te zien zijn. Zo kan ik het lood bijvoorbeeld mooi in het leien verweven zodat het minimaal zichtbaar is.
Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van een leien dak? Neem dan vrijblijvend contact op.